TextversionSuomeksi | Sámás | Romani tšimbaha | Viittomakielellä | In English
Startsida
- + Skriv ut
Institutet för de inhemska språken
 

rss Aktuellt

23.1.2015 Finska nyordslistan utgiven

Kielitoimisto publicerar i början av varje år en lista på nya ord som fått synlighet under föregående år. I nyordslistan för 2014 kan du bl.a. läsa om ananastukka, cheekismi, e-urheilu, pakotejuusto, twiipsi och älyhousut.

Läs mer

13.1.2015 Språkspalt om skrivråd i pappersform och på nätet

Myndighetsspråkvårdaren Eivor Sommardahl tipsar i språkspalten i Fikt 9/2014 om skrivråd och skrivrelger, både i tryckt format och på nätet.

Läs mer

13.1.2015 Språkspalt om ord som kan utelämnas: har, som och det

Språkvårdaren Monica Äikäs skrev i tidskriften Arena (2/2014) om små språkliga element som ofta ingår i idiomatiska svenska satser men som ibland kan utelämnas.

Läs mer

9.1.2015 Språkväktarna om nyord

Senaste Språkväktarna (8.1.2015) handlade om nyord. Vad är ett nyord egentligen, och vad är det som avgör vilka nyord som lever vidare och vilka som blir dagsländor?

Läs mer

7.1.2015 De tio mest lästa artiklarna i Språkbruk 2014

Den populäraste artikeln i årgång 2014 av Språkbruk på webben var Ted Forsströms krönika Idio(ma)tiska uttryck, men när alla 33 årgångar tävlade sinsemellan, kom Forsströms krönika på sjätte plats. Allra populärast var Ylva Hård af Segerstads artikel om språket i nya medier, från 2005, på andra plats kommer Karin Milles artikel om pronomenet hen, och på tredje plats Martina Ollas artikel om djurläten på olika språk.

Läs mer


Språkbruk_logga

Språkbruk 4/2014

Språkbruk 4/2014 är ett extratjockt nummer med 68 sidor om språk, språk, språk. Man får bland annat läsa Ylva Byrmans artikel om språkvården är för liberal och slapp och godkänner allt som är tillräckligt frekvent i bruket. Ebba Witt-Brattström skriver om vad hon tycker när käcka telefonförsäljare tilltalar henne Ebba. I artikelserien Språkkontakt får vi denna gång läsa om lånord i dialekterna, med exempel på lån från finskan, engelskan, amerikaengelskan och ryskan. Vi får titta in i en finlandssvensk EU-översättares vardag och får också jämföra två Baudelaire-översättningar med 50 år emellan sig. Vi får veta om Vasaborna talar standardsvenska eller dialekt, om det verkligen är så svårt att förstå talad danska och mycket mer därtill.

 

Läs Språkbruk på tidskriftens egen webbplats!


Korp

Finlandssvenska språkbanken

De moderna texterna i Finlandssvenska språkbanken uppgår till sammanlagt 78 miljoner ord.  Materialet representerar olika textgenrer och fördelar sig på 56 valbara korpusar. Texterna utgör en del av Korp i Språkbanken vid Göteborgs universitet. Sammanlagt omfattar Korp över 6,5 miljarder ord.


Utöver de moderna texterna ingår en samling med äldre svenska texter från Finland. Den består sammanlagt 6,76 miljoner ord fördelade på 43 korpusar.


En korpus är en  digitaliserad text(samling) som kodats för språkliga sökningar. Man kan därför söka på t.ex. fraser och kombinationer av ord. Att göra enkla sökningar i Korp är lika lätt som att googla. För mer komplexa sökningar finns det hjälp att få i användarhandledningen.


Finlandssvenska språkbanken fick sin nuvarande form inom projektet Svenskan i Finland åren 2011–2014.

kotus-kielitoimistonsanakirja


Kielitoimiston sanakirja ges ut av Institutet för de inhemska språken och är den pålitligaste och mest aktuella allmänspråkliga ordboken på finska. Den är fritt tillgänglig på nätet.

Språkinstitutet på Twitter

Dagens namn

I dag den 28 januari firar vi 

Karl, Kalle och Carola

Namnsdagarna © Almanacksbyrån


ordförrådet

I Ordförrådet hittar du svar på frågor som har kommit till oss, t.ex. klassiska språkfrågor, finlandismer och aktuella nyord. Innehållet i Ordförrådet uppdateras och utökas kontinuerligt.

 

Om du inte hittar svaret där kan du också ringa eller mejla oss.


FO_banner
Den finlandssvenska dialektordboken finns fritt tillgänglig på nätet. Avsnittet sträcker sig för närvarande från A till K och omfattar cirka 51 600 artiklar.

Svenska ortnamn i FinlandDen sökbara webbförteckningen Svenska ortnamn i Finland ger uppgifter om stavning och i vissa fall uttal av närmare 5 000 svenska namn på orter runtom i Finland. Förteckningen ger dessutom information om kommunal tillhörighet och eventuellt finskt parallellnamn och delar in namnen i vedertagna eller föråldrade namn.


ordagrant


Språkspalt i Hufvudstadsbladet


Tomtar på loftet (23.12.2014; Nina Martola)

Namnfrågor (13.11.2014; Monica Äikäs)


Tidigare spalter hittar du här.
 
Poutapilvi web design Oy