TextversionSuomeksi | Sámás | Romani tšimbaha | Viittomakielellä | In English
Startsida
- + Skriv ut
Institutet för de inhemska språken
 

Glad påsk!

påskharar

Språkinstitutet bjuder på ett påskägg fyllt med pasha och memma, samt litet påsketymologi. Vi önskar alla en riktigt glad påsk.


rss Aktuellt

1.4.2015 Riksdagen antog teckenspråkslag

Finlands riksdag antog den nya teckenspråkslagen den 12 mars 2015. Avsikten är att lagen ska träda i kraft våren 2015.

Läs mer

25.3.2015 Eivor Sommardahl årets folkbildare

Svenska folkskolans vänner har tilldelat folkbildningspriset 2015 till Språkinstitutets Eivor Sommardahl.

Läs mer

 

25.3.2015 Språkvårdsdagen 2015: Språkets byggstenar

Nu kan du anmäla dig till språkvårdsdagen den 19 maj på Hanaholmen.

Läs mer

23.3.2015 Tidskriften Språkbruk har förnyats helt

Efter 33 år har tidskriften Språkbruk gått över till mer bilder och fyrfärgstryck.

Läs mer

9.3.2015 Nordisk klarspråkskonferens 2015

Den nordiska klarspråkskonferensen ordnas år 2015 i Oslo. Temat för konferensen är Från myndigt maktspråk till klar kommunikation.

Läs mer


Sprakbruk 1-2015-webb

Språkbruk 1/2015

Nummer 1/2015 av Språkbruk har en helt förnyad layout, med mer färg, bild och fart, som kryddar det intressanta innehållet. Man får läsa om bl.a. Helsingfors universitets nya språkstrategi och idiomatiska uttryck i svenskan, om finska lån i svenska ortnamn och vice versa, om Henry Parland i spansk översättning, om hur samtalsforskningen kan hjälpa personer med autism och om finsk-ugriska minoriteter i Europa. Författaren Mathias Rosenlund går till det svaga språkets försvar. Dessutom svarar vi som vanligt på språkfrågor som kommit till oss.


Läs Språkbruk på tidskriftens egen webbplats!


Korp

Finlandssvenska språkbanken

De moderna texterna i Finlandssvenska språkbanken uppgår till sammanlagt 78 miljoner ord.  Materialet representerar olika textgenrer och fördelar sig på 56 valbara korpusar. Texterna utgör en del av Korp i Språkbanken vid Göteborgs universitet. Sammanlagt omfattar Korp över 6,5 miljarder ord.


Utöver de moderna texterna ingår en samling med äldre svenska texter från Finland. Den består sammanlagt 6,76 miljoner ord fördelade på 43 korpusar.


En korpus är en  digitaliserad text(samling) som kodats för språkliga sökningar. Man kan därför söka på t.ex. fraser och kombinationer av ord. Att göra enkla sökningar i Korp är lika lätt som att googla. För mer komplexa sökningar finns det hjälp att få i användarhandledningen.


Finlandssvenska språkbanken fick sin nuvarande form inom projektet Svenskan i Finland åren 2011–2014.

kotus-kielitoimistonsanakirja


Kielitoimiston sanakirja ges ut av Institutet för de inhemska språken och är den pålitligaste och mest aktuella allmänspråkliga ordboken på finska. Den är fritt tillgänglig på nätet.

Språkinstitutet på Twitter

ordförrådet

I Ordförrådet hittar du svar på frågor som har kommit till oss, t.ex. klassiska språkfrågor, finlandismer och aktuella nyord. Innehållet i Ordförrådet uppdateras och utökas kontinuerligt.

 

Om du inte hittar svaret där kan du också ringa eller mejla oss.


FO_banner
Den finlandssvenska dialektordboken finns fritt tillgänglig på nätet. Avsnittet sträcker sig för närvarande från A till K och omfattar cirka 51 600 artiklar.

Svenska ortnamn i FinlandDen sökbara webbförteckningen Svenska ortnamn i Finland ger uppgifter om stavning och i vissa fall uttal av närmare 5 000 svenska namn på orter runtom i Finland. Förteckningen ger dessutom information om kommunal tillhörighet och eventuellt finskt parallellnamn och delar in namnen i vedertagna eller föråldrade namn.


ordagrant


Språkspalt i Hufvudstadsbladet


Påsk och väderstreck (1.4.2015; Nina Martola)


Tidigare spalter hittar du här.
 
Poutapilvi web design Oy